
Äkäslompolo kävellen
Oletko juuri saapunut lomalle Äkäslompoloon ja mietit mitä tehdä? Tässä sinulle pomminvarma kävelyreitti, jonka avulla pääset tutuksi kylän kanssa. Talvinen päiväkävely Äkäslompolossa on takuulla ihanan luminen kokemus! Sama reitti tosin toimii loistavasti myös muinakin vuodenaikoina. Olen listannut tähän Äkäslompolo kävellen -kirjoitukseen omat tärppini kävelykierrokselle.

Äkäslompolo tutuksi kävellen
Käveleminen on minusta hyvä tapa tutustua paikkaan kuin paikkaan, koska se mahdollistaa näppärän pysähtelyn, yksityiskohtien ihmettelyn ja nopeat reitin muutokset. Paras aika tämän lenkin kulkemiseen talvella on valoisana aikana, jotta voit nauttia maisemista paremmin. Voit tehdä kierroksen myös illalla, sillä suurin osa perusreitistä on hyvin valaistu.
Varaa noin tunti tai puolitoista tälle aktiviteetille. Tai mikäli teet mainitsemani bonuskierroksen, niin varaa retkeen kahdesta kolmeen tuntia, munkkitauon pituus huomioon ottaen. Muista myös, että talven värit erottuvat erityisen hyvin auringonlaskun aikaan.
Tämä reitti on helppo loman alku kenelle vaan, itse tykkään kävellä tätä polkua myös arkena, ”kauppareissuna”. Reitin varrella sinulle tulee koko kylä tutuksi. Tule, niin mennään!
Lähtö Jounin kaupalta
Riippumatta missä olet, voit kulkea reitin omasta majoituspaikastasi lähtien. Aloitan tämän kuitenkin Jounin kaupalta eli Äkäslompolon sydämestä. Ensimmäinen ”pakollinen” nähtävyys on Ylläksen Yöpuun Ylläs Swing, josta olet varmasti jo kuvia nähnytkin.

Keinulle pääsee suunnistamalla Jounin kaupalta järveä kohti (vastakkaisella suunnalla päätiestä). Nyt on sinun aikasi kokea keinu: ota oman rohkeustasosi mukaiset vauhdit ja nauti maisemasta! Alkuun heti pari turistikuvaa ja loma lähtee reippaasti liikenteeseen. Ranta on muutenkin erityisen kiva paikka ihailla jäätynyttä vettä ja vallitsevaa säätä.
Ylläksen Yöpuun sauna ja avanto sijaitsevat myöskin tässä rannassa, saunaa voi vuokrata tuntiperusteisesti.


Jounin kaupalla/kauppakeskuksella voit pysähtyä jo tässä vaiheessa, mutta suosittelen jättämään ostokset vasta loppuun. Älä kuitenkaan jätä keskellä parkkipaikkaa komeilevaa, jättimäistä poroa, huomiotta. Sekin on yksi ”pakollisista” nähtävyyksistä. Suurta poropatsasta ihmetellessä näet samalla mahdolliset elävät porot aitauksessaan, parkkipaikan vieressä, patsasta vastapäätä.


Kierros lompolon ympäri
Lähdetään kiertämään Äkäslompolo kävellen. Kuljetaan lompoloa eli minun suussani, ”järveä”, myötäpäivään. Käännytään kaupan risteyksestä oikealle (risteyksessä Eväskori ja Joikupub), suunnataan kohti jokea ja Mailan Putiikkia. Jätetään Mailan Putiikissa vierailu toiselle päivälle, mutta nyt tiedät mistä se löytyy.

Katsele kävellessäsi ympärillesi sekä välillä myös taaksesi ja bongaile tuntureita. Kuer on edessäpäin ja Ylläs jää taaksesi. Ylläksen rinteillä näkyy laskettelukeskuksen valoja. Ylläksen suuntaan lähtiessä kohtaisit Luontokeskus Kellokkaan, Y1:sen ravintoloineen ja rinteineen sekä maisematien, joka johdattaa kohti Ylläsjärveä sekä Sport Resort Yllästä (laskettelukeskus).
Mailan Putiikin ohitettuasi, pääset pian risteykseen, josta näet Ravintola Rouheen vasemmalla. Rouhe on ”auki aina ruoka-aikaan”, se on varma valinta, jos nälkä yllättää. Ylitä tie ja käänny oikealle, Rouheesta vastakkaiseen suuntaan.
Vasemmalla puolella näkyy Tanon talo, ihastele sitä hetki. Tanon tila on perustettu 1748 ja tilalla asustivat Äkäslompolon ensimmäiset vakinaiset asukkaat. Nyt ollaan siis Äkäslompolon syntysijoilla!
Tanon takana kurkistelee kappeli, jonka pihasta lähtee merkitty reitti Kuertunturille. Ota joku kaunis päivä lumikengät alle ja nouse tunturiin. Polkua noudattaessa saattaa tosin pärjätä ilmankin lumikenkiä, kun reitti on matkailijoiden toimesta tallattu tiiviiksi. Kipuamista Kuerille voi suositella lämpimästi – retki kestää 2-4 h, riippuen valitsemastasi reitistä ja pysähdyksistä.

Jatka matkaa tietä pitkin. Kävele koulun kohdalle ja pysähdy ihastelemaan näkymiä koulua vastapäätä sijaitsevalle laavupaikalle. Tämä on mielestäni yksi kauneimmista (ja helpommin saavutettavista) ”näköalapaikoista” Äkäslompolo-vesistön ihailuun. Ehdottomasti pysähtymisen arvoinen kohta reittisi varrella.

Maisemabongailun jälkeen, kulje kävelytietä eteenpäin. Kohta joen ylitettyäsi näet Konijänkän kyltin vasemmalla ja Ylläshuminan päärakennuksen oikealla. Konijänkkä tarjoaa ratsastusta hevosilla sekä poro- ja koiravaljakkoajeluja. Huminalla puolestaan on tarjolla majoitusta, ruokaa, viinibaari ja pubi. Tietä eteenpäin kulkiessa näet Seita-hotellin ja ulkokuntosalin, jota vastapäätä alkaa käyttämämme ulkoilureitti.
Ulkoilureitille
Ulkoilureitti on helppo löytää karttaopasteen ja punaisen latuportin avulla. Tästä pääset monille helpoille laduille sekä Ylläksen pyöräreiteille. Järveä myötäilevä reitti on valaistu talviaikana iltaan saakka. Kulje ladun kanssa rinnan mutkittelevaa kävelypolkua pitkin (älä käänny Riemuliiterille), kunnes löydät itsesi lintutornille johdattavalta kyltiltä.

Käänny oikealle, lintutornille päin. Kiipeä torniin ja bongaa ainakin Ylläs valaistuine rinteineen. Arvuuttele muiden tuntureiden nimiä ja etsi katseellasi lähtöpaikka, Jounin kauppa. Jounin kaupan pitäisi erottua vastarannalla. Näkyykö? Palaa takaisin järveä ympäröivälle reitille.


Kulje järveä myöden, katsasta joen yli ulottuva Heikinsilta ja katso näetkö tai kuuletko vielä veden liikkeitä. Jos haluat, tee sillan jälkeen pistoisku uimarannalle ihailemaan maisemaa hieman eri kulmasta. Talvella tosin saatat tarvita lumihuputetut kengät, koska polkua ei huolleta. Jatka reittiä eteenpäin ja pysähtele ihmettelemään maisemaa, maastoa ja kasvillisuutta. Ota kuva paikassa, josta pidät erityisesti, jotta muistat retkesi.

Bonuskierros Karilaan!
Mikäli olet varautunut tekemään noin 5-6 kilometriä pidemmän lenkin ja kahvihammastakin kolottaa, poikkea ”perusreitiltä”. Harhaudu tieltä Karilan Navettagallerialle (polulta vasemmalle sillan jälkeen) ja ihastele samalla kaunista talvista metsää, jossa polku mutkittelee lumoavasti.

Pysähdy Karilassa maistelemaan herkullisia munkkeja ja virkistäydy kahvilla tai vaikka minttukaakaolla. Jos nälkäkin on jo, niin sopisiko sittenkin keittolounas? Joka tapauksessa, täällä kannattaa käydä hiihtäen, lumikenkäillen, kävellen tai vaikka autolla ainakin kerran vierailusi aikana.
Jatka Karilasta takaisin järveä kohti.
Takaisin reitillä
Seuraa reittiä (Äkäshotellin suntaan) järveä myötäillen ja näköalapaikkoja etsien. Muutamia polkuja vie järven rantaan, hyville maisemapaikoille. Yksi lemppareistani on rannassa sijaitseva ”istumatukki”, jolla voi levähtää hetken ja ihailla maisemaa.

Hiihtäjiä viuhtoo ohitsesi ladulla, tämä samainen reitti on itse asiassa todella hyvä ja tasainen latuosuus, etenkin aloittelijalle. Pääset täältä sekä Kesängille että vaikka Velhon Kodalle saakka, ”sinistä reittiä”. Myös vaikeammat latupätkät tunturiin tavoittaa täältä. Järven jäällä hiihtäminen tai käveleminen on suositeltavaa vasta, kun siihen ”annetaan lupa”.
Seuraa ajantasaisia ilmoituksia Ylläs Outdoorsin Facebookissa ja/tai sähköisessä karttasovelluksessa. Osta kartta Ylläksen sivuilta käyttöösi ja tue samalla kattavan reitistön kunnosspitoa!

Kun pääset lähes 90 astetta kaartavaan latukaarteeseen (poispäin järvestä), seuraa puuston seassa mutkittelevaa polkua, joka lähtee ladun vierestä ja jatka kohti siltaa. Ylitä silta ja käänny taas oikealle, kohti ”teräväkattoista” punaista Äkäshotellia ja sen ohi. Äkäshotelli on tunnettu erityisesti Pirtukirkosta, jossa vierailee esiintyjiä moneen makuun (huom. Covid-19-rajoitteet). Täällä saa varmasti lanteet liikkeelle yökerhossa.


Jatkaessasi matkaa kohti keskustaa, näet urheilukaupan, Lumiperhosen ja Otson vasemmalla puolella tietä. Oikealle jää Well ja hieman myöhemmin kauppakeskus. Muista pälyillä sekä eteen että taakse. Minusta tuntuu siltä, että tunturit ”kiertävät” kulkijaa ja näyttäytyvät aina hieman erinäköisinä kustakin kohtaa reittiä.
Jounin kauppakeskuksen yhteydessä sijaitsevat sisustus-, matkamuisto- ja vaateliikkeet. Myös ravintolatarjonta täydentyy, Selvä Pyy tarjoilee muun muassa hampurilaisia ja myöhemmin keväällä 2021 keskukseen avataan Via Tribunali, Helsingistä tuttu napolilainen pizzeria.

Onnittelut, nyt on Äkäslompolo kävellen -orientaatio suoritettu! Kerro minulle, oliko Äkäslompolo kävellen toimiva/hyödyllinen reittivinkki?
Äkäslompolo kävellen done, mitäs sitten?
Mikäli haluat, voit kävellä rantaan vielä kerran ja katsoa josko valo olisi muuttunut niin, että haluat ottaa uuden kuvan keinulta. Jos tälle päivälle on jo valokuvailtu tarpeeksi, niin sitten vaan shoppailemaan Jounin kauppaan / kauppakeskukseen tai juomaan kuumaa juomaa paikallisiin kahviloihin ja baareihin.
Jos nälkä vaivaa, niin olet juuri siellä missä pitääkin – mm. Routa, Rouhe, Eväskori, Otso ja Poro palvelevat. Sikäli kun innostaa ennemmin olla oman porukan kesken tai aivan itsekseen, niin nappaa mukaan vaikka pitsat tai Saiko Delin (K-marketissa) valmiita annoksia.
Muina päivinä suosittelen ainakin kipuamaan Kuerille, vierailemaan latukahvilassa, pysähtymään maisematien näköalapaikalle tai Kellokkaalle ja ottamaan kyydin gondolilla Ylläksen huipulle. Oman maun mukaan sitten muuta aktiviteettia ulkoliikunnasta pakohuonepeleihin.
Mistä haluaisit kuulla enemmän? Mikä Ylläksessä tai Äkäslompolossa kiinnostaa, muttet ole vielä saanut vastausta kysymyksiisi? Kerro, niin teen parhaani auttaakseni.
Kiinnostaako muukin kuin talvi? Lue myös kirjoitukseni Äkäslompolon vuodenajoista.


