
Kausiglögi testissä: Blossa ja Loimu 2020
Olen intohimoinen glögin suhteen. Voisin juoda sitä vuoden ympäri, ja melkein niin olenkin tehnytkin. Viimeinen, syksyllä 2019 alkaneen kauden glögi avautui joskus keväällä 2020 (Paavon alelaarista bongaama glögi) ja taas muutaman kuukauden jälkeen heinäkuussa pääsin jälleen glögin makuun kun Jounin kaupassa oli tätä ihanuutta hyllyt pullollaan. En voinut uskoa, etteivät muut olleet jo kantaneet niitä poloisia kotiinsa. Tuntui siltä, että Äkäslompolo toivotti minut sydämellisesti tervetulleeksi! Nyt on aika maistella Blossa ja Loimu kausiglögi 2020.
Tykkään vähän vahvemmista glögeistä – sellaisista, jotka maistuvat muullekin kuin sokerille. Myös väri saisi olla tummanpuhuva, jotta pääsee tunnelmaan. Tästä varmaan päätelitkin jo, että en ole vaaleiden glögien ykkösfani, vaan menen perinteisellä punaisella mieluiten. Ja perinteinenhän on muutenkin se minun juttu. Maku saa toistaa joulun mausteita ja marjoista esimerkiksi karpalo tuo kivaa syvyyttä.
Vaikka pidänkin perinteisestä, minusta on kiva testata uusia glögejä. Glögin lisäksi rakastan kauniita esineitä, joten näyttävien kausipullojen vuoksi olen ostanut kausi-Blossaa jo vuodesta 2015. Olen keräillyt pullot talteen, mutta tällä hetkellä ne ovat muuttolaatikossa, joten kollaasi saa luvan jäädä tekemättä tällä kertaa. Tänä vuonna maistossa myös Loimu. Valitse oma formaattisi tai selaa läpi molemmat sekä video että teksti.
Blossa kausiglögi 2020
Ensimmäisenä maisteltavana oli Blossa 2020 kausiglögi. Pullo on yksi vuosikertasuosikeistani eli minusta se on kaunis ja tunnelmallinen, kuten syksy/joulu itsessään. Tämän vuoden pullo on perinteisemmän värinen, tummempi ja koristeellisempi, siksi mielestäni glögille sopivampi, kuin joinakin viime vuosina. Pisteet tästä!
Vuoden 2020 vuosikertaglögi on saanut vaikutteita Marokon Marrakechista, josta pullon kuvionti ja numerointi on selvästi ammentanut. Valittu teema toistuu myös itse juomassa – kuvaustekstissä luvataan, että maussa toistuvat vihreä tee ja minttu, jouluisella twistillä.

Miltä Blossa 2020 maistuu?
Blossa soveltuu sekä kylmänä että lämpimänä juotavaksi. Maistelin glögiä ensin kuumentamatta. Tuoksusta tunnisti heti teeman mukaiset vihreän teen ja mintun. Hetken juomaa suussa ja lasissa pyöriteltyäni päättelin, että pelkiltään ei olisi minun juttu, mutta pienellä tuunauksella siitä saisi kuitenkin varmaan hyvän drinkin. Haistoin heti mahdollisuuden mojitoon: minttua, sokeria ja jäitä Blossan seuraksi. Nyt jälkikäteen googlaillessani huomasin, että tästähän on tehty jo valmis resepti Viinimaan sivuille. Mikäli tätä ei maistu sinulle kuumana, niin testaa tuo!
Tämän jälkeen pääsin kiinni siihen minusta ”oikeaan” tapaan juoda glögiä eli lämmitettynä nautittuun herkkuun. Lämmin Blossa oli sekä tuoksultaan että maultaan haaleampi. Maku oli enemmänkin mieto minttutee tai ”tunti sitten harjatut hampaat”, kuin eksoottinen vihreää teetä ja minttua yhdistävä glögi. Ei se pahaa ollut tai huonoa laisinkaan, en todellakaan sylkenyt kuppiin, mutta en myöskään osta toiste lämpimänä nautittavaksi. Katso videotodiste alta!
Blossa kausiglögi 2020 oli siis tänä vuonna hieman pettymys, mutta pullo oli lumoava ja raha ei mennyt minusta edes tässä tapauksessa hukkaan. Ehkäpä odotukset olivat tavallista korkeammalla juuri kauniin pullon ansiosta. Tämän voisin ostaa kokeilunhaluiselle (minttuteestä pitävälle) kaverille vaikka pikkujoulutuliaisiksi.
PS. Pullon sisältö on juotu loppuun mukisematta.
Loimu kausiglögi 2020
Loimu on perinteinen suomalainen Lignell & Piispasen glögibrändi. Minua nuo vuosikertapullot ovat harvemmin puhutelleet, mutta tänä vuonna ollaan minusta osuttu naulan kantaan! Pullo on kauniin kullanruskea ja siinä on eleetön ”lumipärske”-kuviointi. Yksinkertainen on todellakin kaunista.
Tämän vuoden kausituote ammentaa valmistajan nettisivujen mukaan pohjolan soiden pitkospuillta ja punaposkisista karpaloista. Ei mikään ihme siis, että olen tähän viehättynyt.

Miltä Loimu 2020 maistuu?
Tämä glögi todellakin on perinteinen ja sen maistaa sekä haistaa vaikka juomaa ei olisi kuumentanutkaan. Mausteet tuoksuvat vahvasti pöytälämpimässä juomassa ja väri on ihanan tummanpunainen. Glögi on vahvaa ja makeaa – siinä maistuu kaneli ja kardemumma sekä marjaisuus.
Nyt jälkikäteen ajateltuna, se varmasti saattoi olla karpalo, joka minusta maistui ”mehulle”. Sitä tuotteessa luvattiinkin olevan, mutta ensimmäisellä maistelukerralla maku ei ollut niin selkeä. En suosittele tätä viinin korvikkeeksi, paitsi ehkä viilennettynä oikein tuhdin juoman janoon. Mietin, että Loimu voisi sopia punaviinin tilalle jouluiseen granitaan. Ohje esimerkiksi Soppa365 sivuilta.
Lämpimänä Loimu on juuri sitä mitä (perinteiseltä) glögiltä etsinkin, kokonaisvaltaisesti lämmittävä, täyteläinen ja tuhti sesonkijuoma. Tässä ei enää lämmitettynä nouse mikään tietty mauste hallitsevaksi, mutta kokonaisuus on ehkä juuri siksi toimiva.
Glögiä juodessa tuli lähes pakottava tarve avata telkkari, valita joku ihana joululeffa ja sytyttää parit kynttilät. Eli juuri siihen tarkoitukseen, johon glögi on ylipäänsä kehitetty. Am I Right? Hintalaatusuhteesta sitten voi olla montaa mieltä, että kelpaako puolet halvempi perusglögi – se on sinun itse testattava. Kerran ostaessasi et kuitenkaan sure ”menetettyjä” rahojasi.
Tämäkin pullo alkaa olla tyhjenemään päin. Ei huono ostos muillakaan maistelukerroilla. Tämän voisin ostaa perinteitä (ja punaviiniglögejä) kunnioittavalle kaverille pimenevien iltojen leffaseuraksi.
Mitä olet mieltä näistä glögeistä? Haluatko lisää glögivideoita? Kaipaatko exceliä mutuilun sijaan? Laita kommenttia niin keskustellaan.

