
Kuertunturin vaellus: Kuer kolmella tapaa
Kuertunturi on helpohko sekä reitiltään että tavoitettavuudeltaan. Tunturista voi nauttia lyhyen tai pidemmän kaavan kautta, kerron alla talven reittivaihtoehdot kestoineen. Lue Kuertunturin vaellus: Kuer kolmella tapaa talvisen patikkaretken onnistuneeseen toteutukseen.
Perehdy myös Ylläksen reittikartastoon (InfoGIS Ylläs) joko selaimella tai appilla. Osta sähköinen kartta käyttöösi Ylläksen nettisivuilta ja tue samalla reitistön hoitoa.

Nousu Kuerille
Kuertunturille kannattaa todellakin kavuta. Kuerilta avautuu kirkkaana päivänä mielettömät maisemat mm. Äkäslompolon kylään päin. Kaamosaikaan näet mahtavat väri-ilottelut, pakkastalvella sieltä löytää maagisen tykkylumimetsän ja myöhemmin keväällä voit kurkottaa sieltä kohti kevätaurinkoa. Pilvinen ilma ei tarkoita, etteikö tunturiin kannattaisi kiikkua – kovin tuulisella säällä toki kannattaa lähtöä harkita!
Kuertunturi on 446 metriä korkea ja nousua kylältä kertyy siis ihan reippaasti. Reiteillä on tasaisen maaston lisäksi myös jyrkempää nousua ja laskua, joten jonkinlaiseen urheilusuoritukseen on oltava varautunut Kuerille lähtiessä. Tunturin laen saavuttaa noin kahden ja puolen kilometrin matkan teon jälkeen kummastakin suunnasta. Kuerin korkein kohta on enemmän kappelin puolella.

Varustautuminen Kuertunturin vaellukseen
Tukevat kengät ja lumikengät ovat suositeltavia lumitilanteen mukaan. Voisin väittää, että kappelinpuoleista reittiä pääsee useimmiten etenemään ilman lumikenkiä. Toista puolta kulkiessa lunta on saattanut kerääntyä upottavaksi syvyydeksi, tuulen vaikutuksesta. Jos olet epävarma sataneen lumen määrästä ja olosuhteista huipulla, valitsisin lumikengät alle ja sauvat käteen, mäissä niistä voi olla paljonkin apua, oli lunta polulla tai ei.

Retkelle kannattaa varustautua sopivilla vaatteilla säästä riippuen. Itse olen pukenut toppahousut (lumilukoilla) ja toppatakin hupulla, alle varustetta lämpöasteiden mukaan. Kiivetessä tulee varmasti lämmin, joten hieman ohuempi untuvatakki tai villapaita sekä sormikkaat sopivat mainiosti ennen puurajaa puettavaksi. Huipulla tuulee mitä luultavimmin, joten siellä paksummalle takille ja hanskoille on käyttöä. Ainakin mikäli maisemien tuijottelu ja kuvien ottaminen kiinnostaa.
Voi olla siis hyvä varata mukaan pieni reppu takille ja paksummille käsineille, myös vesipullo ja pieni eväs on mahtava idea, varsinkin, jos menet pidemmän reitin. Ikinä ei ole haittaa myöskään varavirtalähteestä ja otsalampusta, kaiken varalle. Ja tietysti illalla, pimeässä liikkuessa kannattaa olla erityisen hyvin varustautunut.

Reitti Kuertunturiin
Kuertunturin vaellusreitti on hyvin merkitty sinisillä kepeillä ja polkua tallustellaan usein, joten eksymisestä ei pitäisi olla suurta vaaraa. Alla on kerrattu kolme reittiä, joista kahdessa viimeisessä on suositeltavaa pysähtyä Velhon Kodalle munkille tai lätyille. Etenkin lettu lakalla ja kermavaahdolla tai porotäytteellä ovat suosituksiani.
Velhon Kota palvelee koronatilanteesta huolimatta. Normaalisti Velhon Kodalla on sekä sisä- että ulkoistumapaikkoja, myöskin ulkovessa löytyy, mikäli hätä yllättää. Hygienia-asiat käsideseineen on otettu hyvin huomioon. Seuraa myös heidän Facebookiaan tiedotteiden varalta (esim. joen jäätilanne).
Molemmilla lähtöpisteillä, Kappelilla (Kotivaarantie, Kolari) ja Velhon Kodan parkkipaikalla (Ylläksentie 241, Kolari) sijaitsee paikoitusalue, johon voit jättää auton reissun ajaksi tai voit pyytää jonkun ystävällisen viemään ja hakemaan reittisi mukaan, näin et turhaan varaa parkkipaikkoja. Kuertunturin ylitys voi imaista voimat etenkin, mikäli et varustaudu eväillä tai pistäydy/ehdi latukahvilaan kahville, jolloin hakija voi olla toivottu toisella puolella rinnettä.

Reitti 1 Kuertunturi Kappelilta
Reitti: Edestakaisin kappelilta huipulle
Reitin kesto: n. 2 h
Reitin pituus: n. 5,2 km
Varusteet: Lumikengät saattavat olla hyödyksi, säänmukainen pukeutuminen
Vaativuus: Peruskuntotaso riittää, joitakin jyrkkiä kohtia reitillä
Jos lähdet liikenteeseen Pyhän Laurin Kappelilta, Kotivaarantieltä, parkkeeraa autosi ja viritä lumikengät jalkaan. Nousu alkaa heti parkkipaikalta, joten voit vähentää vaatetusta jo tässä vaiheessa, mikäli lämpenet nopeasti. Reitti lähtee siis Kotivaarantietä ylämäkeen ja etenee punaisen omakotitalon pihan ja autokatoksen oikealta puolelta, kohti tunturia.


Jonkin verran noustuasi, pääset satumaisen maiseman ääreen, suolle. Tämä on yksi minun suosikkikohtiani reitillä. Aukean jälkeen alkaa taas nousuosuus, joka jatkuukin loppuun asti aina vaan jyrkentyen. Rinteen jatkuessa kannattaa muistaa pysähdellä, maisemia bongaillen. Välillä myös suoraan ylös, puiden latvuksiin suuntautuvat katseet palkitsevat

Viimeisten nousujen aikana löydät itsesi luonnon omalta näköalatasanteelta. Tässä kannattaa pysähtyä tasaamaan hengitystä kipuamisen lomassa. Jatkaessasi ylös, puiden harventuessa tiedät olevasi lähellä huippua. Lopulta korkein kohta pilkottaakin tienviittojen kohdalla, kiviröykkiön päällä ja tarjoaa mahtavan paikan huiputuskuvalle.
Huipusta puheenollen – huipulla tuulee – ennemmin sääntö kuin poikkeus. Laella ei myöskään ole kovin montaa piilopaikkaa tuulelta, joten suurella todennäköisyydellä haluat jatkaa matkaa muutaman minuutin kuluessa, ellet ole hyvin varustautunut. Mikäli tämä lenkki oli tarpeeksi, jatka takaisin tulosuuntaasi.
Jos olet jo hieman hukassa tulosuunnasta, seuraa sinisiä keppejä poispäin huipun viitoittamista reittikylteistä. Etenkin auringonlasku on minusta aivan mahtava kokea alaspäin tullessa. Alas mennessä, näet, voit nauttia maisemasta jatkuvasti.

Reitti 2 Kuertunturi Velhon Kodalta
Reitti: Edestakaisin Velhon Kodalta huipulle
Reitin kesto: n. 2,5 h
Reitin pituus: n. 8,2 km
Varusteet: Lumikengät voivat olla hyödyksi, säänmukainen pukeutuminen ja vettä + pientä purtavaa
Vaativuus: Hyvä kävelykunto, kilometrejä sekä ylä- että alamäkeä runsaasti
Reitti Velhon Kodalta huipulle ja takaisin on pidempi kuin kappelin lenkki. Maisema ja maasto on myöskin erilaista, koska kuljetaan pidempään tunturin päällä. Itse en ole (VIELÄ) tästä suunnasta reittiä patikoinut, koska kappelin lähtöpaikka on minulle lähempänä ja Velhon Kota on mieluinen ”vaelluksen jälkeinen palkkio”. Satu Rämö patikoi tämän reitin kuitenkin mielellään kaksi kertaa, joten katso hänen vinkkinsä.

Täällä käydessään, siskoni tykkäsi tuosta huippu – Velhon Kota välistä jopa enemmän, kuin kappeli-huippu välistä. Minä tykkään suuresti molemmista, mutta ehkä vielä vähän enemmän kappelin lenkistä maisemapaikkoineen. Mieltymyksensä kullakin, mutta molemmat puolet ovat käynnin arvoiset, jos vain aika antaa myöten.
Tässä reitissä iso bonus on Velhon Kota. Huomioi, että Velhon Kodan parkkipaikalta pääsee kävelemään kodalle ainoastaan joen yli eli joen täytyy olla jäätynyt. Tänä vuonna (2021) joen pääsi ylittämään vasta tammikuun toisella viikolla. Mikäli joki ei ole jäässä, täytyy tehdä lenkki 800 metriä joen alajuoksulle, mennä sieltä sillan yli ja kävellä takaisin Kodan suuntaan yläjuoksulle (parin kilometrin ekstralenkki).
Velhon Kodalle pääsee rehdisti reippaillen kylästä käsin, ulkoilureittejä pitkin. Kodalle tehdään talvisin hyvät ladut ja kävelyreitit. Voit siis tehdä yhdistelmämatkan hiihto-patikka-muodossa, jos niin mielit.

Reitti 3 Kuertunturin ylitys
Reitti: Kuertunturin ylitys alkaen Kappelilta ja päättyen Kappelille (tai vain Kappeli – Velhon Kota -väli)
Reitin kesto: n. 4 h (tai 2,5 h) + pysähdys Velhon Kodalla
Reitin pituus: n. 11 km (tai 6,7 km)
Varusteet: Lumikengät voivat olla hyödyksi, säänmukainen pukeutuminen ja vettä + pientä purtavaa
Vaativuus: Hyvä kävelykunto, kilometrejä sekä ylä- että alamäkeä runsaasti
Kuertunturin ylitys tarjoaa kaikki herkut ja on myös kaikkein pisin reitti. Tai ainakin, jos kierrät koko matkan tunturin ympäri, etkä hanki itsellesi kyytiä toiselta puolelta ylityksen jälkeen. Kuerin ylittämällä näet sekä Kappelin puoleiset ”näköalatasanteet” että Velhon Kodan puoleiset lakimaisemat.


Suosittelen kiertämään reitin tässä järjestyksessä (Kappeli > Velhon Kota), sillä kuka ei haluaisi lettuja tai munkkia vaelluksen päätteeksi? Ainut tehtäväsi on osua kahvilaan aukioloaikojen puitteissa, tarkista ne Velhon Kodan nettisivuilta tai Facebookista. Velhon Kodan tarjoilujen jälkeen voit vielä tunnustella energiatasojasi ja päättää jatkatko matkaa kävellen vai autokyydillä (katso myös Ylläksen taksit).
Loppumatka Velhon kodalta kylälle on helppoa ja melko tasaista, joten suurimmat ponnistukset on tässä vaiheessa jo tehty. Matkaa kappelille tosin on vielä reippaasti, nelisen kilometriä. Pääset kylälle merkattua polkua pitkin (kohti Sisu Outdoorsin risteystä) ja sieltä voit suunnistaa takaisin lähtöpisteeseen.


Kuertunturin vaellus on aikasi arvoinen
Kuer on helppo ja turvallinen valinta, mutta se ei tarkoita tylsää ja ylikansoitettua. Parhaimpina päivinä saattaa olla hyvinkin porukkaa liikenteessä, mutta tunturiin kyllä mahtuu. Kuerilla pääset kiinni mielettömiin talvimaisemiin ja lisäksi saat ihastella tienoota kaikkiin ilmansuuntiin. Voit katsella alas Äkäslompoloon ja yrittää paikantaa oman majapaikkasi.
Kuerilla on vaihtelevaa maastoa ja kasvillisuutta – pelkkä huippu ei ole se ainut nähtävyys, vaan tunturissa kulkeva reitti on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen. Tässäkin asiassa, matka on enemmän kuin pelkkä määränpää. Suosittelen reittejä lämpimästi kaikille, etenkin, mikäli et ole aivan varma, minne kiipeäisit, mutta jotain pitäisi tehdä hiihdon lomassa.

Jäikö jotain puuttumaan?
Haluaisin kuulla sinun mielipiteesi: Oliko Kuertunturin vaellus selkeä? Mitä olet itse mieltä reiteistä? Jäikö jotain arvoitukseksi? Mikä talvinen patikkapolku on oma suosikkisi? Arvostan palautetta kirjoituksiini, koska tykkään itse perehtyä reitteihin ennen reissuun lähtöä, mutta monesti kuvaukset puuttuvat tai ovat vaillinaisia (esim. kesto tai suositukset).
Toivon, että Kuertunturin vaellus ja muut kirjoitukseni auttavat myös muita ja siksi kommenttisi on tärkeä. Voit myös laittaa toiveita nettisivujeni kautta.


