
Lentäen Ylläkselle: lentomatkustus korona-aikana
Pohditko lentomatkustamisen turvallisuutta ja mukavuutta korona-aikaan? Niin minäkin! Nyt olen tehnyt ensimmäisen lentomatkan edestakaisin Kittilä-Helsinki-Kittilä -reitillä. Pohdiskelen tässä Lentäen Ylläkselle: lentomatkustus korona-aikana -kirjoituksessa lentomatkustamista ja kohteessa toimimista.
Eipä ole paljon tullut matkustettua lentokoneella viime aikoina. Ei toisaalta oikein millään muullakaan vieraita ihmisiä sisältävällä kulkuvälineellä, sitten viime kevään. Matkustaminen osoittautui oletettua miellyttävämmäksi ja huolet karisivat matkalla. Lensin Finnairilla suosittuina aikoina, lauantai- ja perjantaipäivinä.
Jos vielä mietit, uskallatko lähteä lentäen Ylläkselle, lue tämä.
Lentokoneeseen, iik!

Lento jännitti, koska samaan koneeseen pakkautuu matkustamollinen vieraita ihmisiä. Ennakko-oletuksena, että ”pahimmassa tapauksessa” ihan viereen, jos kone on täynnä. Kyseessä on minun ensimmäinen lentomatkani sitten tammikuun 2020, joten osaankohan enää? Miten tulee toimia ja mitä saa tai ei saa tehdä? Onko matkustaminen oikeasti turvallista?
Lentokentälle, mars
Ensinnäkin, lentokentällä kannattaa edelleen olla ajoissa, mutta erityisen ruuhkaista ei ole. Kentällä näyttää olevan huomattavasti rauhallisempaa kuin aiemmin. Ihan kaikki käyttävät maskia, koska se on pakollista. Tämä tuo turvallisuuden tunnetta ainakin minulle. Muista siis ottaa omia maskeja mukaan!
Check-in suositellaan tekemään netissä/appissa, jotta kontakteja vältetään. Lentokentälle (molemmille) saapuessa 15 minuuttia oli riittävä aika varata laukkujen tiputtamiseen ennen bag dropin sulkeutumista. Sesonkiaikana tosin varaisin enemmän aikaa, kun ihmisten ja laukkujen määrä on (oletettavasti) suurempi.
Laukunjättö itsepalveluna sujui sutjakasti, en joutunut jonottamaan lainkaan. Apua laukkutarrojen tulostamiseen ynnä muuhun on edelleen saatavissa henkilökunnalta. Tässä ei jää yksin.

Kittilän päässä oli vanhat kunnon turvajärjestelyt eli läppäri ja nesteet erikseen, muut kassissa. Helsinki-Vantaalla puolestaan piti olla kaikki akkuja sisältävät laitteet näkösällä. Siinä sitten availin laukkua ja pussukkaa tuhannesta eri laitteesta hiki hatussa. Onneksi turvatarkastuksessa ei kukaan hengittänyt niskaan.
Jonossa itse tarkastuksen jälkeen syntyi pientä ruuhkaa aiemmin mainitun turvapäivityksen vuoksi ja välimatkoja oli hieman hankala pitää, henkilökunnan viittoessa lisää ihmisiä metallinpaljastimen läpi. Mielestäni myös ”pakkaustasoja” oli vähennetty. Tarjottimien lukumäärä yhdistettynä liukuhihnaan ja ihmisten määrään ei ihan toiminut. Ihmisiä oli kuitenkin sen verran vähän, ettei myöskään ahdistanut.
Kentän sisällä molemmissa tapauksissa oli hyvinkin rauhallista ja välimatkat oli mahdollista pitää. Käsidesiä on saatavilla vähän joka nurkalla, johon on nykyään kaikkialla tottunutkin. Muuten asiat ovat suurin piirtein, kuten aiemminkin. Ravintoloita on auki ja Helsinki-Vantaan Oak Barrelissa näytti olevan ihmisiä nauttimassa juomia.
Sisään lentokoneeseen mennessä noudatetaan omaa boarding-numeroa. Eli kutsuttaessa siirrytään portille ja sitten koneeseen. Meininki on mielestäni aiempaa rauhallisempaa ja ihmiset odottavat vuoroaan. Koneessa on hyvää aikaa asettautua, ennen kuin seuraava ryhmä päästetään sisään. Ei siis epämääräistä tuuppimista ja paikkojen hakemista.
Koneessa painotetaan turvallisuutta

Koneeseen noustessa kaikille jaetaan hygieniapakkaus, ”Clean kit”, jossa on desinfiointiliina pinnoille ja Kyrö Distilleryn yksikköpakkaus käsidesiä. Liinalla voit pyyhkiä esimerkiksi tasojen pinnat ja vyösoljen. Tämä on hyvä lisä tuomaan turvallisuuden tunnetta. Lisäksi suosittelen ottamaan mukaan oman, pienen käsidesipullon.
Maskin käyttöä korostetaan ja sen hävittäminen ohjeistetaan. Maski tulee olla kasvoilla koko ajan, paitsi syödessä ja juodessa. Perinteiset kahvit, teet, mustikkamehut ja vedet tarjoillaan, kuten ennen koronaa. Ihmiset noudattavat hyvin maskisuositusta ja laittavat suu-nenäsuojan takaisin paikalleen nopeasti.
Vessaan saa mennä, mutta muuten liikkumista kehotetaan välttämään. Esimerkiksi tavarat suositeltiin säilyttämään penkin alla, jotta niitä ei tarvitse nostaa tavaralokerosta kesken lennon.
Koneessa lentäminen tuntuu oikeastaan aika turvalliselta. Finnair on minusta tehnyt tässä hyvää työtä. Turvallisuusasioista on oma pieni vihkonen Clean kit -kuoren sisällä. Lennon turvallisuudessa korostetaan mm. sitä, että ilma vaihtuu muutaman minuutin välein. Ilma tulee sisään ylhäältä ja poistuu alhaalta. Kuulostaa järkevältä!

Finnair on listannut tartuntoja estäviksi tekijöiksi juuri puhtaan ilman, maskien käytön, pintojen desinfioimisen ja vain terveenä matkustamisen. Finnairin nettisivujen mukaan riski koronaan sairastumiseen lennolla on pieni:
”Tähänastisen lääketieteellisen näytön perusteella matkustajan riski saada SARS-CoV-2 (uusi koronavirus) -tartunta lennolla on todennäköisesti matala tai erittäin matala. Syyt hyvin vähäiseen tartuntariskiin lennon aikana eivät vielä ole tiedossa, mutta muodostunevat usean tekijän yhdistelmästä, kuten vähäisesti kasvokkain tapahtuvista kontakteista, istuinten muodostamista fyysisistä esteistä ja lentokoneen ilmanvaihdon ominaisuuksista.
… Aiheen tutkimus luonnollisesti jatkuu, mutta nyt saatavilla olevan materiaalin perusteella tartuntariski lentokoneessa näyttäisi olevan erittäin pieni.”
Itse olen maskin käyttöön jo tottunut ja se ei häiritse tai hiosta lentokoneen kuivassa ja viileässä ilmassa. Vierustoverin kanssa on helppo jutella suojaimen läpi, koska ollaan lähekkäin. Samalle riville ei tule muita ihmisiä kumpaankaan suuntaan matkustaessa, onkohan sattumaa vai suunniteltua?

Lähdön hetki
Kun on aika poistua koneesta, matkustajat kutsutaan riveittäin ulos. Mahti juttu! Miksei tätä ole ollut aiemmin? Vältetään turhat reppuraivot ja käytävällä tuuppaamiset. Ei ole kiire minnekään. Minun tyylistä matkustamista!
Koneesta lähtiessä, kiire hieman lisääntyy jonotustilanteissa, mutta ei sentään ihan iholla olla, ollaanhan Suomessa. Myös matkalaukkuja odotellessa asetutaan hieman tiiviimmin, mutta turvavälit pitäen.
Helsinki-Vantaalla oli mahdollisuus ilmaiseen koronatestaukseen joko perinteisesti tai koiran merkkauksella. Koiratesti oli hyvin nopea, koko homma hoitui alle 15 minuutissa. Perinteiseen testiin oli hieman jonoa ja tuloskin hitaampi, sen saa ilmeisesti kahdessa päivässä. Suosittelen hyödyntämään näitä mahdollisuuksia, tieto ei lisää tuskaa!
Tärkeää lennolla:
- Maski
- Pieni käsidesi
- Pidä etäisyyttä
- Huomioi hygienia
- Matkusta terveenä
Miksi lähdimme lentäen, vaikka oli muitakin vaihtoehtoja?

Minulla on poikkeuksellisesti ollut auto alla kesästä saakka, vaikka normaalisti välttelen auton käyttöä ja suosin muita kulkutapoja. Helsingissä asuessa en autoa oikeasti tarvinnutkaan, koska junat ja sisäinen julkinen liikenne toimivat minulle. Eikä julkisiakaan ole pakko käyttää, jos valitsee pyörän tai jalat.
Keväällä kaipasin kuitenkin hieman liikkumisvapautta, jotta voisin vierailla Helsingin ulkopuolella, perheeni luona, välttäen suurempia joukkoja. Tämän vuoksi siis ”suhtautuminen autoiluun” on muuttunut. Autoilu on tuonut vapautta elämään.
Lappiin muuton jälkeen, syyskuun reissu etelään ja takaisin, tehtiin vielä autolla. Auto oli joustava ja kustannustehokas vaihtoehto. Lokakuussa illat olivat jo pimentyneet ja kelikin liukastumaan päin, joten autoilu ei ollut kaikista houkuttelevin vaihtoehto meidän etelänmatkalle.
Junamatkaan menee miltei sama aika kuin autolla ja lisäksi lähtöjä on vähemmän. Ajattelen, että junalla matkustaessa pitäisi saada makuupaikka, jotta matkustaminen olisi miellyttävää sekä tautitilanteen että mukavuuden kannalta. Ehkä testattuani olisin eri mieltä?
Lentämisen nopeus ja helppous viehätti. Kittilän lentokentän saavuttaa Äkäslompolosta alle tunnissa (auto/bussi) ja Helsinki-Vantaalta on suunnilleen sama matka majapaikkaani junalla. Lento kestää 1 h 30 min – 2 h 50 min. Koko matka taittuu, lentäen Ylläkselle, siis nopeimmillaan noin 5 tunnissa. Ajassa tulee siis selvä säästö muihin kulkuneuvoihin verrattuna.
Onko suositeltavaa tulla lentäen Ylläkselle?

Minulta nousee peukku lentämiselle. Voin suositella lentäen Ylläkselle tulemista kokemani perusteella, etenkin turvallisuuden näkökulmasta. Tietysti autolla ajaen olisi mahdollista välttää vielä useampia kontakteja ja vaikuttaa kohtaamisiin, mutta välillä se ei ole vaihtoehto. Lentäminen tuntui turvallisemmalta, kuin bussilla tai junalla kulkeminen on tuntunut, koska säännöt ovat selkeät ja niitä noudatetaan.
Kohteessa Ylläksellä

Äkäslompolossa on tilaa hengittää ja poluilla tilaa liikkua, varsinkin sesongin ulkopuolella. Pysähdyin juuri lintutorniin juttelemaan erään pariskunnan kanssa syyssäästä ja Suomen vuodenajoista moneksi minuutiksi. Välimatka pysyi, mieli oli korkealla ja kohtaaminen ulkona tuntui turvalliselta.
Kauppaan mennessä muun maan tapaan, käsidesiä on tarjolla ja ihmisille on ohjeistettu maskin käyttöä. Kaupassa henkilökunnalla on maskit ja myös suurimmalla osalla asiakkaista. Maskin käyttö näyttää olevan samalla tasolla sekä etelässä että pohjoisessa eli vaihtelevaa, toki en tiedä kuka on turisti ja kuka paikallinen.
Ylläksen korona-info kokoaa ohjeistusta alueen asioista, jos kaipaat enemmän infoa. Lisäksi huomasin Kolarin sivuilta, että Lapin sairaanhoitopiirin alueella on keväällä 2020 koronan puhjettua aloitettu laajempi näytteenotto. Kaikki oireiset testataan, ei pelkkiä altistuneita.
Lisäksi Ylläksen hiihtokeskuksella ja Metsähallituksella on omat ohjeistuksensa ja infosivut koronan varalle. Alueella tehdään paljon töitä, jotta pohjoiseen tulijoilla olisi turvallinen olo tulla ja viihtyä. Riippumatta hotelli- tai mökkimajoituksesta, itsekin voi tehdä paljon kiinnittämällä huomiota omaan käyttäytymiseen.
Suosittelen matkaa pohjoiseen etenkin lomasesonkien ulkopuolella, täällä on kaunista vuodenaikaan katsomatta. Saatat jopa yllättyä! Kaiken hyvän päälle, saat tepastella tunturilla ylhäisessä yksinäisyydessäsi.
Vieläkö lentäminen arveluttaa? Jäikö kysymyksiä? Kerro, mitä mietit, niin keskustellaan! Lue myös Akäslompolon ABC.

